Παναχαϊκόν Ημερολόγιον 1912


Εικόνα Αρχικής Σελίδας Περιοδικού

Ημερολόγιο/ανθολόγιο του 1912 που εκδόθηκε από τον Νίκο Ε. Παπαπαναγόπουλο με σκοπό «… να συμβάλλωμεν το κατά δύναμιν εις την ανάπτυξιν της παρ’ημίν φιλολογικής κινήσεως και εις την συνδρομήν θεαρέστου έργου…» καθώς και την οικονομική ενίσχυση των εργασιών ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος είχε θεμελιωθεί πριν από λίγα χρόνια, με την διάθεση για το σκοπό αυτό των εισπράξεων από τις πωλήσεις του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Πρακτορείου των Εφημερίδων

Η έκδοση ανθολογεί κείμενα από διάφορους έλληνες και ξένους λογοτέχνες (Πολέμης, Ουγκώ, Τολστόϊ κλπ), φιλοξενεί μερικά χρονογραφήματα και αρκετά αποφθέγματα από δημοσιογράφους και προσωπικότητες (μεταξύ αυτών ο εκδότης, ο Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Πολάκης, ο δημοσιογράφος Τέλης Τουρνάς κ.ά.).

Η έκδοση ξεκινάει με ένα άρθρο-ύμνο στο έργο και την προσωπικότητα του τότε Δημάρχου Πατρών Δ. Βότση (1848-1917) Το ημερολόγιο περιέχει αρκετές διάσπαρτες διαφημιστικές καταχωρήσεις και κλείνει με ένα δεκασέλιδο συνεχόμενων. Στις αρχικές σελίδες περιέχει και μια διαφήμιση/ενημέρωση (;) για το ότι «Εν Πάτραις εκδίδονται 3 ημερήσιαι εφημερίδες» ( «Νεολόγος Πατρών», «Σέλας» και «Πελοπόννησος» ) καθώς και η εβδομαδιαία «Κραυγή» του Μ. Σακελλαρίου.

Παναγιώτης Γεωργίου, ΒΚΠ, 2010