Πατραϊκόν Ημερολόγιον 1907


Εικόνα Αρχικής Σελίδας Περιοδικού

Τυπικό ημερολόγιο ποικίλης ύλης και χαρακτήρα (ενημερωτικό, λογοτεχνικό/φιλολογικό) «Τη συμπράξει έγκριτων λογίων» που εκδόθηκε υπό την επιμέλεια του δημοσιογράφου Νικόλαου Γ. Μπενάκη.

Τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Π.Α.Πετράκου στην Αθήνα (Σοφοκλέους 7, Στοά Πάππου).

Το ημερολόγιο ξεκινάει με την φωτογραφία του γνωστού εθνικού ευεργέτη και πολιτικού Αντωνίου Εμμ. Μπενάκη και με ειδική αφιέρωση του εκδότη «Ανθ’ ων υπέρ Πατρίδος εργάζεται, αφιερώ το παρόν». Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται κείμενα/άρθρα οικονομικής, επιχειρηματικής αλλά και ψυχαγωγικής φύσης, Μεταξύ αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζουν η ανακοίνωση σχετικά με το «Ποσόν εξαχθέν σταφιδοκαρπού κατά το σταφιδικόν έτος 1905-1906» όπου αναφέρονται τα σχετικά ποσά κατά εταιρεία καθώς και το άρθρο «Η γυμναστική εν Πάτραις» όπου γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των αθλητικών επιτευγμάτων των τοπικών αθλητών και σωματείων με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου αλλά και της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών.

Μεταξύ των διαφημίσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δισέλιδη καταχώρηση της ναυτιλιακής εταιρείας «Αυστρο-Αμερικάνα» που διαφημίζει την «Τακτική 15νθήμερο γραμμή επιβατών ΠΑΤΡΑΙ — ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ άνευ ουδεμίας μεταβιβάσεως» με τα «.. πρωτίστης τάξεως, ηλεκτροφώτιστα, ταχύπλοα, υπερωκεάνια ατμόπλοια…», «ΣΟΦΙΑ ΧΟΕΝΒΕΡΓ», ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ», «ΓΚΕΡΤΗ», «ΙΟΥΛΙΑ», «ΕΡΝΥ», «ΔΟΡΑ» και «ΒΙΚΤΩΡΙΑ» με διάρκεια ταξιδιού 15 ημέρες.

Ένα μεγάλο τμήμα του περιεχομένου καταλαμβάνουν λογοτεχνικά κείμενα, δοκίμια και χρονογραφήματα όπου καταγράφονται συνεργασίες/κείμενα του πατρινού δημοσιογράφου Τέλη Τουρνά, του μεγάλου Κωστή Παλαμά, με το ποίημα «Πάτρα», του επίσης ποιητή γιού του, Λέαντρου Παλαμά , με το «Τραγούδι του χινοπώρου», καθώς και του κεφαλληνιού ποιητή Μιχάλη (Μικέλη) Άβλιχου

Παναγιώτης Γεωργίου, ΒΚΠ, 2010